K.B.T.C. - C.R.B.T.

 

Airedale Terrier

Hoogbenige terrier. Schofthoogte reuen tussen 58-61 cm teven 56-59 cm.
Oorsprong Engeland, in het dal van de rivier “Aire”.
Hij wordt de Koning der Terriers genoemd . In zijn voorvaderen hij o.a. de “Otterhound”
Een prettige intelligente hond met prima temperament, moedig maar niet agressief.
Over zijn naam was men het vroeger niet direct eens. Hij werd ook Waterside Terrier en Bingley Terrier genoemd om dan tot Airedale genoemd te worden.
In de loop der jaren is hij voor alle werk gebruikt zoals : Rode Kruishond, transportdier, koerier, voor de jacht op groot wild, jacht op wilde varkens of blindegeleidehond, of gewoon als prettige huishond. Het is en vierkant gebouwde terrier; de uitdrukking van de ogen, stand van de oren den houding van de staart verraden zijn temperament en zijn gemoedstoestand. 
Hij heeft een dubbele vacht om te trimmen.
Het is een koninklijke hond en blikvanger. 

 

Monique Van Brempt.

American Staffordshire Terrier

Hoogbenige terrier – kortharig.

Schothoogte tot 48 cm voor reuen en 45 cm voor teven. Oorsprong is Amerika .

Gewicht is in overeenstemming met de grootte. De standaard is dezelfde gebleven als in 1936 bij het ontstaan. De eerste registraties waren in 1936. Het is dus een betrekkelijke nieuwkomer. In Amerika was het ras bij de Amerikaanse Kennelclub, in zijn beginperiode, geregistreerd onder de naam American Bull Terrier of Yankee terrier.

In Amerika is het een zeer populair ras, hij heeft een prima temperament wat hem tot een loyale compagnon maakt. Hij moet de indruk geven van grote kracht voor zijn grootte, het is een hond die goed gebouwd is, sterk bespierd, maar toch lenig en gracieus. Hij is zeer waakzaam ten opzichte van zijn omgeving. Hij moet compact zijn, niet hoogbenig en ook niet windhondachtig in zijn belijning. Zijn moed is spreekwoordelijk. Hij is lief met kinderen.

Hij heeft een zeer krachtig hoofd, de wangspieren zijn zeer ontwikkeld. De onderkaak moet krachtig zijn en met grote bijtkracht. Vroeger voor de registratie bij de American Kennel Club, werden ze dus Bull & Terriers genoemd en gebruikt als vechthond. Dit is nu anders, hij wordt nu als stabiele huishond gehouden onder de naam van American Staffordshire Terrier.

Monique Van Brempt.

Australian Silky Terrier

Kortbenige terrier
Schofthoogte ±22 à 25cm.
Oorsprong Australië. Lijkt veel op de Australische Terrier maar, is kleiner, de vacht is lang en zijdeachtig,  ±12 tot 15cm. De kleur is diepblauw tot lichtblauw, kleur die reikt vanachter de oren tot op de staart. Tan op hoofd, benen, onderkant  van de hals en de onderkant van de staart. Er valt een scheiding van  achter de oren, over de rug tot de staartwortel.
Is licht gebouwd ,tamelijk laagbenig met uitgesproken terrierkarakter, energiek en levendig in de beweging.
De puppies worden zwart geboren met een tan vlek boven de ogen. Het is van belang, dat op volwassen leeftijd de verkleuring geheel is voltooid. 
De Australian Silky Terrier is intelligent en opgeruimd van natuur, hij kent geen vrees en is zeer aanhankelijk. Ondanks de maat heeft hij een sterke constructie en in zijn karaktereigenschappen is hij geheel een terrier.

 

Monique Van Brempt.

Australian Terrier

Kortbenige terrier. Oorsprong Australië, niet hoger dan 25 cm. ± 6,5 Kg.
Jaagt op konijnen.
Een prettige huishond, vriendelijk van aard, pienter en bereidwillig. Vereist niet veel onderhoud. De vacht moet ±6 cm lang zijn, ruw en met een zachte ondervacht. Een trimvacht.
De zachte kuif moet de ogen beschermen als zij een hol uitgraven, rond de nek een fraai jabot, welke ook beschermd als zij jagen.
Hij is een grote kindervriend, geen eenmanshond, geeft zijn liefde aan de hele familie.
Is een goede waakhond en speelt graag met andere honden.
De staart wordt in België nog gecoupeerd.
Kleuren : a)blauw, staalblauw of donkergrijs blauw, met een rijke tan (niet zandkleurig) op het gezicht, de oren, onderlichaam, onderste deel van de benen, de voeten, rondom de anus(puppies uitgezonderd). Hoe rijker de kleur en hoe beter afgelijnd, des te beter.
Zwartaftekening in het tan is verwerpelijk. Topknot blauw, zilver of lichter van tint dan de hoofdkleur. b) zuiver zandkleurig of rood, zwartaftekening of donkere vlekken zijn verwerpelijk. Een topknot met een lichtere kleur is aanvaardbaar. c) in gelijk welke kleur moeten witaftekening op borst en voeten bestraft worden.

 

Monique Van Brempt

Bedlington Terrier

Hoogbenige terrier.

Schofthoogte ±40 cm. Oorsprong : Engeland
Wordt genoemd, een leeuwtje in schapenvacht.
Hij heeft een ongewoon hoofd, in peervorm zonder stop, een topknot en een ronde karper rug.
Hij heeft een streekgebonden naam en wel van het stadje Bedlington, bij New-Castle.
Het is een zeer oud ras en het is een prima jachthond. De deerhound is ingefokt. Hij moet volgens de raspunten galopperen met het gehele lichaam als een Greyhound .
De ogen kunnen fonkelen en stralen van moed en temperament.
Deze terrier wordt niet getrimd maar geknipt en verhaard niet.
Als men deze honden ziet rondgaan in de Showring dan kan men zich moeilijk voorstellen dat de mijnwerkers zo’n honderd jaar geleden met deze honden uit stropen gingen.
Al heeft hij het uitzicht van een zachtmoedig schaapje, in werkelijkheid is het een moedige, pittige terrier met een zeer speciaal uiterlijk.

 

Monique Van Brempt

Bull Terrier

Een hoogbenige terrier. Oorsprong Engeland.
Er is geen maat of gewichtslimiet, voor de maat moet hij een maximum aan substantie hebben.
Hij wordt de gladiator van de Terriers genoemd.
Het hoofd van een Bull terrier is zeer uniek met zijn “downface” en “Roman Finish”. Het oog is zeer apart, klein – schuingeplaatst en driehoekig. Van voren gezien is het hoofd een eivorm.
Een korte en vlak aanliggende vacht. Kleuren : rood-wit, wit en Brindle. De witte hebben meestel een zwarte aftekening aan het hoofd.
Een zeer prettig karakter. Bij goede opvoeding is deze terrier tegenover zijn eigen volk een lieve en goedmoedige hond en trouwe waker.
In de Bull Terrier sluimert nog steeds de vechtlust van vroeger. Het is volkomen fout hem tot vechten aan te zetten. Vroeger coupeerde men de oren. Na 1895 mocht dat niet meer.
Het is geen hond voor iedereen.
Maar er is aan de andere kant een vaste kring van liefhebbers.

 

Monique Van Brempt
 

Border Terrier

 
 

karakter

De Border Terrier heeft een moedig, vasthoudend en zelfstandig karakter. In veel landen is hij dankzij deze karaktereigenschappen nog steeds een gewilde jachthond, maar hij is echter ook heel geschikt als familiehond. Als familiehond moet hij bovendien sociaal zijn en met andere diersoorten kunnen samenleven. De Border Terrier is makkelijk opvoedbaar maar dit betekent niet dat hij geen opvoeding nodig heeft. Door zijn karakter zal hij bij gebrek aan opvoeding al snel zijn eigen regels bepalen. Met een goede opvoeding en het nodige geduld is hij wel gehoorzaam te maken, maar wees je er van bewust dat hij desondanks zijn eigenzinnige karakter behoudt.
 
De Border Terrier is voor alles in: een lange wandeling, sporten, maar een avond op de bank of op schoot vindt hij prima.
 

verzorging 

De verzorging van de Border Terrier is relatief eenvoudig. Regelmatige beweging houdt hem in conditie. Ook met eten is hij niet moeilijk. Hij doet het goed op relatief schraal voer. Af en toe een kam- of borstelbeurt is voldoende om de vacht op peil te houden. Vaak wordt gedacht dat de Border Terrier niet verhaart, maar dat is niet het geval. Zeker tijdens de ruiperiode vind je haren in huis. Het is verstandig hem dan regelmatig te kammen. Pluk een Border Terrier zo’n twee maal per jaar met de hand; door het oude haar er voorzichtig uit te trekken, kan de nieuwe vacht weer groeien.
 

 

Fci informatie
Sectie 1
FCI nummer 10
 

Cairn Terrier

De Cairn Terrier is een kleine opgewekte vrolijke hond, een expert in het uitdenken van kattenkwaad. Hij maakt altijd een levendige indruk, straalt blijheid en enthousiasme uit. Karakteristiek voor de Cairn Terrier is de eigenwijsheid en de eigengereidheid waarmee hij door het leven dartelt: de eigenwijze, zelfstandige boskabouter.
De Cairn Terrier is een kortbenige terrier van Schotse oorsprong en meet ongeveer 28 tot 31 cm. Je ziet hem in creme, tarwe, rood, grijs of bijna zwart, gestroomd is bij al deze kleuren geoorloofd.

Cesky Terrier

Kortbenige terrier. Schofthoogte tussen 27 en 35 cm.
Gewicht 6 tot 9 kg.
Hij is een kruising tussen de Schotse en Sealyham terrier. Komt uit het Oostblok. “Horak” is de maker van dit ras, in de buurt van Praag. In het land van oorsprong Szeckaei moet hij nog werkproeven afleggen. Het is een goede jachthond, een echte werkhond.
Een kindervriend en aangename huisgenoot.
Zijn beharing is met een zijdeglans. Er zijn twee kleuren : grijsblauw en licht koffiebruin. Wordt geschoren. De oren zijn naar omlaag hangend, het hoofd lang. Het lichaam is langer dan hoog. De ruglijn is zeer bijzonder, gaat opwaarts en gebogen naar achteren toe. De staart is bij stilstand hangend en in beweging wordt hij sabelvormig horizontaal gedragen. De Cesky Terrier mag maar 20% wit vertonen, een witte bles moet afgekeurd worden. 

 

Monique Van Brempt

Dandie Dinmont Terrier

Kortbenige terrier. Schofthoogte tot ±28 cm. Zijn oorsprong  zijn de Schotse Hooglanden. Hij wordt de clown van de terriers genoemd.
De Dandie is zonder meer grappig in zijn verschijning. Een vrij groot hoofd, met grote heldere , ronde, hazelnootkleurige ogen die intelligentie en waardigheid uitstralen. Een lichte topknot met overvloedig zacht aanvoelend haar, die het hoofd groter doet lijken en aan het geheel een bijzondere uitdrukking geeft. Zijn diepe stem geeft de indruk van een veel grotere hond. Zijn kaken zijn zeer krachtig, uitgerust met formidabele tanden, die ratten met grote snelheid kunnen doden. Een vrij lang en laagstaand lichaam met “op” en “neerlopende” ruglijn, eindigend in een sabelvormige staart. 
Twee kleuren : “mustard” en “pepper”, beide met lichte topknot. Vacht moet getrimd worden.
Zijn karakter is zeer moedig en vastberaden. Het zijn echte knuffeldieren, doch wanneer nodig, echte terriers. Ze zijn erg gesteld op de leden van het gezin. 
Een hond met een speciale kring van zeer tevreden liefhebbers.
Specifiek : de hond met de grootste ogen.

 

Monique Van Brempt.

Duitse Jacht Terrier

Hoogbenige terrier.
Schofthoogte 40 cm.
Oorsprong : Duitsland. Hij is ongeveer 90 jaar geleden ontstaan. Een betrekkelijk nieuw ras dus. De Duitsers hadden al ruime ervaring op de jacht met de Fox Terrier, maar zij wilden per se die witte kleur kwijt, en zo bekwamen zij deze donkere Duitse Jachtterrier.
Hij is trouw aan zijn baas, maar wat wantrouwig tegenover vreemden. Het is een sterk ras, een echte buitenjongen, die doorlopend ligt te wachten tot zijn baas er weer op uit gaat. Hij wordt bij de jacht gebruikt als vechter onder en boven de grond en als spoorjagende opdrijver van wild, boven de grond, als werker is het water, zweethond en apporteerder van licht wild. Door zijn grootte is het mogelijk hem in de stad te houden en mee te nemen in de auto. Hij moet veel in het jachtveld worden gebracht. 
Een pittige hond, maar ook voor de huiskamer en een ideale hond voor een jager.

 

Monique Van Brempt.

 

Copyright © 2023 All Rights Reserved.

Designed by Nicole Vannylen